Wednesday, November 16, 2011

Mengambil Ibrah Perjuangan Nabi Ibrahim A.S


Salah satu pelajaran dari semangat yang ada pada Nabi Ibrahim A.S ialah kecerdasan, berjiwa lurus dan berserah diri (hanifan musliman) kepada Allah. Nabi Ibrahim A.S juga berani mengambil tindakan radikal untuk mengingatkan kaumnya yang sesat. Baginda merosakkan sebahagian patung sembahan kaumnya dengan kapaknya, lalu kapak itu ditatahkan di lengan berhala paling besar. Ketika kaumnya bertanya kenapa dia memotong leher sejumlah patung sesembahan mereka, Ibrahim A.S mempersilakan mereka bertanya kepada patung yang paling besar, yang lengannya terdapat kapak. (Rujuk Al-Anbiya:62-67).

Kecerdasan dan keberanian Nabi Ibrahim AS telah membuat Raja Namrud, Raja Babylon yang sangat zalim terdiam!"Tidakkah engkau (pelik) memikirkan (wahai Muhammad) tentang orang yang berhujah membantah Nabi Ibrahim (dengan sombongnya) mengenai Tuhannya, kerana Allah memberikan orang itu kuasa pemerintahan? Ketika Nabi Ibrahim berkata: “Tuhanku ialah Yang menghidupkan dan Yang mematikan”. Ia menjawab: “Aku juga boleh menghidupkan dan mematikan”. Nabi Ibrahim berkata lagi: “Sesungguhnya Allah menerbitkan matahari dari timur, oleh itu terbitkanlah dia dari barat?” Maka tercenganglah orang yang kafir itu (lalu diam membisu). Dan (ingatlah), Allah tidak akan memberikan petunjuk kepada kaum yang zalim" .(Al-Baqarah:258).

Itulah perjuangan umat Islam hari ini membutuhkan para pemuda Islam yang memiliki karakter seperti Nabi Ibrahim, iaitu :
  • Mantap dalam memahami Islam sebagai sistem kehidupan yang kaffah yang mencakup aqidah, ibadah, akhlaq, muamalah dan berbagai hukum syariah dalam sistem ekonomi, politik pemerintahan, dan hukum-hakam.
  • Hanifan musliman, lurus dan memiliki integriti terhadap Islam secara total (kaffah);
  • Kader yang siap bergerak sebagai penegak agama Allah yang berani, sabar, dan siap berkorban untuk tegaknya dinullah di muka bumi.
Para pemuda Islam seperti itulah yang diharapkan mampu menghimpun sebagai kekuatan pencabar permasalahan pemerintahan korup hari ini yang penuh - rekayasa - dalam soal keamanan, hukum, ekonomi dan politik. 


No comments:

Post a Comment

 

blogger templates | Make Money Online