Monday, August 10, 2009

Himpunan Bantah PPSMI kali ke-2...!!!



1) Kenyataan TPM amat menyakitkan hati bagi para pejuang bahasa... terlalu banyak berdolak-dalik dalam memansuhkan PPSMI...

2) Pada awalnya, TPM mengumumkan PPSMI dimansuhkan bermula 2012... ianya sudah menyakitkan hati pejuang bahasa termasuk A.Samad Said... sehingga beliau berani mengajak semua penyokong mansuh PPSMI turun berdemo sekali lagi.

3) Pada saat ini, TPM masih mengeluarkan kenyataan yg lebih pedih... apabila diberi kebenaran sebahagian pelajar memansuhkan PPSMI bermula tahun 2014... Inikah undang-undang kerajaan Umno, begitu mudah berubah apabila diberi tekanan...

4) Cadangan demonstrasi susulan bagi mendesak kerajaan memansuhkan serta-merta dasar Pengajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) mungkin dibincangkan dalam mesyuarat Gerakan Mansuhkan PPSMI (GMP) minggu ini.

5) Kata Setiausaha GMP, "Pak Samad (A Samad Said) penasihat GMP. Cadangan itu ditimbulkan beliau. Apabila disebut dalam mesyuarat nanti, bolehlah dibincang. Dulu kita pun tidak sangka, (pemansuhan PPSMI) akan meleret macam ini,"...

6) Walaupun Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin sebelum ini akur terhadap desakan kuat pelbagai pihak supaya PPSMI dimansuhkan. Tapi, ia dilaporkan hanya akan berkuatkuasa pada tahun 2012 dan sebahagian kumpulan pelajar akan tamat pada 2014.

7) Pihak GMP masih berminat menemui Muhyiddin, yang juga menteri pelajaran, bagi memberikan pandangan mereka secara langsung. Surat permohonan untuk bertemu dengan Muhyiddin dihantar sebelum demonstrasi besar di Masjid Negara Mac lalu, tetapi sehingga kini masih belum dijawab dan dilayan.

8) Nantikan kenyataan rasmi terkini gabungan (GMP) itu dijangka dikeluarkan awal minggu depan selepas jawatankuasanya selesai bermesyuarat.

No comments:

Post a Comment

 

blogger templates | Make Money Online